Övriga produkter

RH Plantago

070-683 76 42

 

GLÖGG Inför julien 2018 kommer jag att göra "Tant Ruths Glögg", "Heta Blå" och "Heta Röda" precis som förra året. Dessutom kommer jag att göra "Heta Hjortron".

Utöver dessa kommer Blomsterslottet i Skellefteå även att vara återförsäljare av sin "egen" glögg - "Slottets Blå" och "Slottets Röda".

 

Alla återförsäljare av Tant Ruths glögg under 2018 är inte klart ännu men följande säljer min glögg: 363/Handlarn Rusksele, Ruts Magasin Bureå, Malå Blomsterhandel, Albertina Gård Fårträsk, ICA Sorsele, Saluhallen i Norsjö och Blomsterslottet, Skellefteå..

 

Rosenrotsdrickan innehåller, förutom avkok på Rosenrot, juice av kråkbär, blåbär och svarta vinbär, alternativt lingon, samt älgörtssaft, vatten och socker.

Drickan spädes med ca 3 delar vatten.

Finns i 250 ml.

Avkoket av rosenrot är mycket beskt. Därför har jag valt att tillföra flera andra nyttiga juicer från inhemska bär/örter för att göra drycken trevlig att dricka.

Andelen socker är lågt, ca 3 %.

 

Själv dricker jag den som ett alternativ till juice, gärna på förmiddagen.

Återförsäljare är bl a Malå Blomsterhandel, Viltboa Lycksele, Handlarn Glommersträsk, Ruts Magasin Bureå och Old is New, N Bergfors.

Lite om Rosenrot

Rosenroten är kallad för nordens mirakelört. Den växer vilt i norra Sveriges fjälltrakter men lär även finnas på Bohusläns klippkust. I Lappland är den en mycket vanlig perenn i trädgårdar och på kyrkogårdar.

Rosenroten jag använder odlar jag själv då jag anser att vi ska vara rädda om vårt vilda bestånd av Rosenrot för kommande generationer. I flera av våra grannländer är Rosenroten fridlyst, där har växten plockats för hårt.

Rosenrot är en s k adaptogen växt. Effekten på kroppen är allmän och sägs öka kroppens förmåga och motståndskraft. Läs mer om Rosenrot i boken "Rosenrot nordens mirakelört" av Sara Hedman, ISBN 91-630-9850-4.

Dryck med Rosenrot Rhodiola rosea

Marmelad - Sylt - Övriga drycker m m

Marmelad

Jag gör främst marmelad av Fjällkvanne Angelica archangelica och rabarber. Den marmeladen har blivit tilldelad diplom av Husmansbord (läs mer om detta på www.husmansbord.se).

Övriga marmelader är:

- Blåbärsmarmelad

- Krusbär/åkerbärsmarmelad (diplom av Husmansbord)

- "Het Gubbe" (jordgubb) med chili Habanero - NY 2017!

- Bärtrymarmelad - NY 2017!

Sylt gör jag bara vid god tillgång av bär. Då kan det bli sylt gjord av hjortron, tranbär, lingon, blåbär, hallon, jordgubbar eller odon.

Drycker (lämpliga som måltidsdryck) gör jag bl a av blåbär, kråkbär, älgört och lingon. I mina drycker använder jag mig av bärjuice, vatten och minimalt med socker.

Älgörtsdrycken görs på utdrag från nyutslagna blommor, socker och kryddor.

Saft gör jag av vinbär, rabarber, blåbär och hallon (bl a Farmors Hallonsaft exklusivt för Raggsjö Byaförening). Även i saften är bärjuice grunden men här tillsätter jag mer socker än i måltidsdryckerna.

Glögg gör jag endast inför jul/nyår, eller på beställning. För 2018: se längst upp på denna sida.

 

Inläggningar på egenodlad gurka och paprika.

Färska grönsaker odlar jag för leverans främst i närområdet och vid marknader under skördeperioden (=hösten)..

Några bilder från min odling av

Rosenrot

Fjällkvanne

Angelica archangelica

Kvannen innehåller en eterisk olja som ger en sötaktig doft och smak. Unga stjälkar kan tillredas till godis och desserter. Blad, frön och rotbitar kan användas till te och mycket mera.

Sidan uppdaterad senast

2018-10-08.

Copyright © All Rights Reserved